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JUSTICE THOMAS, concurring in part and concurring in
the judgment.

I  cannot join the Court's  discussion of  jurisdiction
because that discussion is unnecessary and may very
well constitute an advisory opinion.  In my view, we
should  determine  the  applicability  of  §1521  of  the
Housing and Community Development Act of  1992,
106  Stat.  ___.   Effective  October  28,  1992,  §1521
amended 28 U. S. C. §1355 to provide that “[i]n any
case in which a final order disposing of property in a
civil  forfeiture  action  or  proceeding  is  appealed,
removal of the property by the prevailing party shall
not deprive the court of jurisdiction.”  106 Stat. ___.
The clear import of the new law is to preserve the
jurisdiction of a court of appeals in a civil forfeiture
action  where  the  res  has  been  removed  by  the
prevailing party—the very issue involved in this case.
This  law  would  appear  by  its  plain  terms  to  be
dispositive of this case, thus rendering academic the
discussion in Part II of the Court's opinion.1

1By letter dated October 30, 1992, the Government 
advised the Court of the enactment of the new law 
without taking a position on its applicability.  On 
November 3 petitioner informed us by letter that in 
its view §1521 applies and is controlling. 
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The  Court  mentions  §1521  in  a  single  footnote,

stating  simply  that  “we  do  not  now  interpret  that
statute  or  determine  the  issue  of  its  retroactive
application to the present case.”  Ante, at 9, n. 5.  As
a  general  rule,  of  course,  statutes  affecting
substantive  rights  or  obligations  are  presumed  to
operate prospectively  only.   Bennett v.  New Jersey,
470  U. S.  632,  639  (1985).   “Thus,  congressional
enactments . . . will not be construed to have retroac-
tive effect unless their language requires this result.”
Bowen v.  Georgetown Univ. Hospital, 488 U. S. 204,
208  (1988).   But  not  every  application  of  a  new
statute to a pending case will produce a “retroactive
effect.”   “[W]hether  a  particular  application  is
retroactive” will “depen[d] upon what one considers
to be the determinative event by which retroactivity
or  prospectivity  is  to  be  calculated.”   Kaiser
Aluminum & Chemical  Corp. v.  Bonjorno,  494 U. S.
827,  857,  and  n. 3  (1990)  (SCALIA,  J.,  concurring)
(emphasis in original).

In  the  case  of  newly  enacted  laws  restricting  or
enlarging  jurisdiction,  one  would  think  that  the
“determinative  event”  for  retroactivity  purposes
would be the final termination of the litigation, since
statutes affecting jurisdiction speak to the power of
the court rather than to the rights or obligations of
the  parties.   That  conclusion  is  supported  by
longstanding precedent.  We have always recognized
that  when  jurisdiction  is  conferred  by  an  Act  of
Congress  and  that  Act  is  repealed,  “the  power  to
exercise such jurisdiction [is] withdrawn, and . . . all
pending  actions  f[a]ll,  as  the  jurisdiction  depend[s]
entirely upon the act of Congress.”  The Assessors v.
Osbornes, 9 Wall. 567, 575 (1870).  “This rule—that,
when a law conferring jurisdiction is repealed without
any  reservation  as  to  pending  cases,  all  cases  fall
with  the  law—has been adhered  to  consistently  by
this Court.”  Bruner v.  United States, 343 U. S. 112,
116–117 (1952).  See id., at 117, n. 8 (citing cases).
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Moreover,  we  have  specifically  noted  that  “[t]his
jurisdictional rule does not affect the general principle
that  a  statute  is  not  to  be given retroactive effect
unless  such  construction  is  required  by  explicit
language or by necessary implication.”  Ibid.

The same rule ordinarily mandates the application
to pending cases of new laws  enlarging jurisdiction.
We so held in United States v. Alabama, 362 U. S. 602
(1960)  (per  curiam).   There,  the District  Court  had
concluded that it was without jurisdiction to entertain
a  civil  rights  action  brought  by  the  United  States
against  a  State,  and  the  Court  of  Appeals  had
affirmed.  Id., at 603.  While the case was pending
before this Court, the President signed the Civil Rights
Act of 1960, which authorized such actions.  Relying
on “familiar principles,” we held that “the case must
be decided on the basis of law now controlling, and
the provisions of [the new statute] are applicable to
this litigation.”  Id., at 604 (emphasis added) (citing
cases).  We therefore held that “the District Court has
jurisdiction to entertain this action against the State,”
and  we  remanded  for  further  proceedings.   Ibid.
Similarly,  in  Andrus v.  Charlestone  Stone  Products
Co., 436 U. S. 604 (1978), we held that because the
general federal-question statute had been amended
in  1976  to  eliminate  the  amount-in-controversy
requirement for suits against the United States, “the
fact that in 1973 respondent in its complaint did not
allege $10,000 in controversy is now of no moment.”
Id., at 608, n. 6 (emphasis added).

It  could  be  argued  that  the  language  of  §1521
implies  an  earlier  determinative  event  for  retroac-
tivity purposes—such as the removal of the res or the
point when the final order disposing of the property
“is  appealed.”   106 Stat.  ___.   I  do  not  find these
terms sufficiently clear to overcome the general rule
that statutes altering jurisdiction are to be applied to
pending cases; I would therefore decide this case on
the basis of the new law.  If the Court is plagued with
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doubts about the “retroactive application” of §1521,
ante, at 9, n. 5, the Court should, at a minimum, seek
further  briefing  from  the  parties  on  this  question
before embarking on what appears to me to be an
unnecessary excursion through the law of admiralty.
There is no legitimate reason not to take the time to
do so, for if the Government were to concede the new
law's  applicability,  the  Court's  opinion  would  be
advisory.  I can, therefore, concur only in the Court's
judgment on the issue of jurisdiction.

I do, however, join the opinion of  THE CHIEF JUSTICE
regarding  the  Appropriations  Clause.   Because  the
Court of Appeals retains continuing jurisdiction over
this proceeding pursuant to §1521, we cannot avoid
addressing  the  Government's  arguments  on  this
issue.


